Tanker ved Alle Helgen.

Landsbykirkerne har kirkegården liggende rundt om kirken – således også Tamdrup kirke. Jeg sætter stor pris på at gå over kirkegården på vej til Gudstjeneste. Man passerer gravene og mindes om, at vi skal dø en dag. Det sætter livet i perspektiv, og gør en taknemmelig for livet.

Mange af os har nogle liggende på kirkegården, som vi kan besøge dér og i erindringen. Minderne er en kilde for glæden, for vemodet og for taknemmeligheden. For samtidig med, at vi mindes de døde, bliver vi mindet om, at det stadig har betydning dét, de betød for os.

En forfatter har udtrykt det på den måde:

”Du taber ikke dine år i en bundløs brønd.

Du bærer dem i dig, og dér modnes de”.

Og det gælder også årene med de mennesker, vi ikke mere kan nå. Hvad de betød for os, kan aldrig nogensinde gøres betydningsløst! Og man opdager, at sorgen over at miste aldrig er så stor som glæden, der gik forud! Hvordan opdager man det? Ja, vi kan jo bare stille det enkle spørgsmål: ”Ville du have undværet at kende ham eller hende, og således været forskånet for sorgen?”

Nej, vel!

Alle Helgens dag er en dag med påskeforkyndelse her midt i efterårets mørke. Enhver kristen gudstjeneste er ret forstået: en lovprisning og tak for Guds sejr over døden ved Jesus Kristi opstandelse. Med Alle Helgens dag får det en særlig betoning, fordi opstandelsesbudskabet lyder, idet vi mindes vore døde. De er nu ikke længere en del af de levendes fællesskab, – af sognets fællesskab eller familiens fællesskab. I stedet for har sorgen og savnet fundet sin plads!

Søren Kierkegaard taler et sted om ”dén kærlighedens gerning at erindre en afdød”, i erindringen ligger de afdødes kærlige ord og tanker gemt. De ligger der ikke bare, disse ord og handlinger som en død besiddelse; men livet sammen med de døde kan genkaldes, så varme ord og taknemmelige tanker kan ledsage erindringen om en afdød, så den bliver en kærlighedens gerning også mod os selv.

I Tamdrup sogn fejrer vi Alle helgens gudstjeneste den 6. november kl. 10.30, hvor vi efter gammel skik, læser navnene på årets døde. Vel mødt til Alle Helgens gudstjeneste!

Kirsten Ditlevsen, konst. sognepræst