Kirkens historie

Tamdrup Kirke hører til landets ældste fra o. 1125, og er måske den allermest hemmelighedsfulde. Den er usædvanlig stor, en treskibet ‘basilika’ med et rigt udstyr fra sin ældste tid. Men ejendommeligt nok kan ingen skriftlig oplysning fortælle, hvorfor man her har bygget sådan en lille domkirke. En plade fra kirkens gyldne alter viser dog to fornemme givere, som måske er et fingerpeg. Og på andre plader skildres i nogle enestående scener kong Harald Blåtands omvendelse til kristendommen, som den skete o. 965 og fejredes med kongens berømte sten i Jelling.

Var det i Tamdrup, den tyske præst Poppo bar glødende jern (jernbyrd) og derved vandt Harald og med ham hele Danmark for troen? Og var Tamdrup i hele den katolske tid et helligsted, hvortil folk kom valfartende for at se den hellige Poppos relikvier og for at mindes landets kristning?

Nationalmuseet gjorde spændende fund under restaureringen 2001-2002 og det er nu belyst i bind 52 af værket Danmarks Kirker. Fra d. 3. september 2013 er dette værk i øvrigt tilgængeligt på nettet danmarkskirker.natmus.dk

Her kan du se præsterne ved Tamdrup Kirke gennem tiden

Læs om kirkens orgel fra 1909 til nu

Mere historie