Julekoncert gennemføres med stand-in

Koncerten med Ghita Nørby, Michala Petri og Lars Hannibal torsdag d. 14/12 afholdes som planlagt med en “stand-in” for Ghita Nørby, der desværre har meldt afbud.

Da Ghita Nørby er faldet og har brækket hoften, kommer hun ikke til Julekoncerten i Tamdrup Kirke d. 14. december. Koncerten bliver gennemført, dog med den forskel, at det er Stine Elbæk, der tager sig af rollen som oplæser. Herudover synger hun i et par arrangementer sammen med Michala Petri og Lars Hannibal.

Har man købt sin billet gennem Ticketmaster, kan man få sine 150 kr tilbage ved henvendelse til Ticketmaster inden koncerten.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Julekoncert gennemføres med stand-in

Glædelig jul – eller bare god jul?

Glædelig jul – eller bare god jul?
Hvad er forskellen?

Er der forskel på at ønske nogen en glædelig jul frem for en god jul?

Der er i hvert fald noget med dybden.

En god jul – så handler det typisk om, at det må gå godt:

For forretningsmanden, at det bliver en god julehandel, for dem, der skal ud at køre, at der bliver et sikkert og godt føre, for dem, der står i køkkenet, at anden ikke brænder på, for børnene, at de får nogle gode julegaver, for familierne, at samværet bliver godt – forlæng selv listen!

Men glæden trækker på andre kilder: Når vi ønsker glædelig jul, så kan det sagtens være på trods af alt det, der ikke går godt! Glædens kilde er Gud – og den kilde flyder over i julen, fordi Gud valgte at lade sig føde som et menneskebarn i denne barske verden. Gud valgte at gå ubeskyttet ind i verden med en kærlighed, der tåler alt! Ønsker at bo i menneskehjerter, dit og mit hjerte, i glæde og sorg, med eller uden sne på vejene, med eller uden de rigtige dufte af jul, med eller uden alt det gods og guld, vi har pakket julen ind i!

Derfor har det givet mening for mennesker under de vanskeligste vilkår og i de barskeste sammenhænge at ønske hinanden glædelig jul!

Derfor giver det forhåbentligt også for os i det høje, rige Nord i 2017 mening at ønske hinanden: Glædelig Jul!

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Glædelig jul – eller bare god jul?

Alle Helgen i Tamdrup Kirke

Søndag d. 5. november fejrer vi Alle Helgen med gudstjeneste kl. 10:30

Traditionen tro mindes vi ved denne gudstjeneste med navns nævnelse dem, vi her i sognet har taget afsked med, siden det sidst var Alle Helgens Dag.

Gudstjenesten vil være præget af lystænding, musik, korte, meditative mini-prædikener, navneoplæsning, stilhed og eftertanke.
Det er en gudstjeneste, hvor man i særlig grad kan bære sin sorg, sit vemod og sine tanker om liv og død, om tro, håb og kærlighed, om fortid, nutid og fremtid med sig ind på kirkebænken – og forvente at blive mødt med ord, lys og musik, der taler ind i alt det, man kommer med.

Under hele gudstjenesten er det tanken, at der skal stå tændte lys i sandkasser på gulvet foran døbefonten, lys, som man får udleveret i våbenhuset.

Kl. 10:20, altså 10 min. før gudstjenesten begynder, spiller vores organist dæmpet musik og så er det meningen, at man kommer og stiller sit tændte lys i sandkasserne på gulvet foran døbefonten.

Alle er velkomne – det er altså ikke en lukket gudstjeneste kun for pårørende til de, der nævnes. Alle har vi jo nogen eller noget at tænde lys for.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Alle Helgen i Tamdrup Kirke

Hvad har Liverpool og Tamdrup Kirke med Lund IF’s sommerfest at gøre?

Hvad har Liverpool og Tamdrup Kirke med Lund IF’s sommerfest at gøre?
Det finder du ud af, hvis du kommer til gudstjeneste i Lundhallen
lørdag d. 10. juni kl. 10:30!

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Konfirmation i Tamdrup Kirke – hejser du flaget?

Den 28. maj er der konfirmation i Tamdrup Kirke – hejser du så flaget?

Her bringes traditionen tro navnene på de unge mennesker, der skal konfirmeres i Tamdrup kirke søndag d. 28. maj:

Caroline Dybdahl Alidas Vej 26, 8700 Horsens
Cecilie Lyager Noe Vintenvej 32A, 8700 Horsens
Elias Olin Andersen Langgade 33B, 8700 Horsens
Emma Friis Jensen Anhøj 3, 8700 Horsens
Emma Leth Christiansen

Erik Svanborg

Anhøj 61, 8700 Horsens

Vrøndingvej 73, 8700 Horsens

Esben Kjær Popperud Trebjergvej 8, 8762 Flemming
Jake Pontay Bergquist Hansen Langgade 13, 8700 Horsens
Jonas Strange Geertsen Gærdet 6, 8700 Horsens
Karen Marie Lomholdt Jespersen Hegnet 5, 8700 Horsens
Kasper Kjærsgaard Lauritsen Vintenvej 44, 8700 Horsens
Kathrine Francek Rasmussen Hegnet 6, 8700 Horsens
Laura Kingly Friberg Anhøj 4, 8700 Horsens
Laura Linnebjerg Poulsen Åstruplundvej 33, 8740 Bræds
Lea Louise Pasgaard Holm Over Vrøndingvej 47, 8700 Hs.
Linika Fristed Bank Anhøj 8, 8700 Horsens
Luna Biltoft Hansen Silkeborgvej 265A 1. th, 8700 Hs.
Lykke Hove Handberg Pilevej 11, 8700 Horsens
Malthe Nielsen Svanevænget 8, 8700 Horsens
Marie Linnemann Laursen Babettes Vej 7, 8700 Horsens
Marie Qvortrup Jensen Vinten Skovvej 84, 8700 Horsens
Mathias Ulrich Ahrenfeldt Lynge Silkeborgvej 195, 8700 Horsens
Melanie Frost Bertram Silkeborgvej 224B, 8700 Horsens
Michaela Marie Sartou Christensen Langgade 53, 8700 Horsens
Mille Fogh Jakobsen Enner Byvej 14, 8700 Horsens
Nicoline Ingberg Bech Højlund 32, 8700 Horsens
Noah Nystrup Jepsen Rødtjørnen 146, 8700 Horsens
Oliver Alstrup Lind Hegnet 27, 8700 Horsens
Oliver Damgaard Madsen Tværgade 2, 8700 Horsens
Philip Funding Sørensen Ll. Clemens 10, 8740 Brædstrup
Sara Krøyer Jensen Babettes Vej 18, 8700 Horsens
Sille Møller Andersen Hegnet 21, 8700 Horsens
Stine Korsgaard Bleiken Bækvej 21, 8700 Horsens
Thea Peæxson Leth Bækvej 15, 8700 Horsens
Theis Jonassen Silkeborgvej 234, 8700 Horsens
Tobias Staack Elbinger Kjærgaard Vintenvej 17, 8700 Horsens
Vanessa Akosua Hassel Akagah Andersen Silkeborgvej 227, 8700 Horsens

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Konfirmation i Tamdrup Kirke – hejser du flaget?

Gi’ en hånd og gør en forskel!

Sogneindsamlingen 2017

I vores nye pastorat Tamdrup-Nim-Underup-Føvling går vi for andet år sammen om at være en del af  Folkekirkens store sogneindsamling søndag d. 12. marts – vi har brug for dig! Meld dig som indsamler – ring på tlf. 7565 4522 eller skriv til dsi@km.dk

Se mere herom på hjemmesiden og på Facebook.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Gi’ en hånd og gør en forskel!

Tanker ved advent

Adventstid er forventnings tid. Advent kommer fra latin og betyder” komme”. Og dén, der kommer, er naturligvis Jesus fra Nazareth.

Adventstiden er forberedelsestid til julen, hvilket også afspejler sig i adventssalmerne om Guds løfter til mennesker om den kommende frelser. Men adventstiden markerer også forventningen om Jesu genkomst.
Adventstid er først og fremmest forventningens tid. Vi kender alle til at vente på noget, – at forvente noget. Børn – især glæder sig til jul – og det gør voksne vel også. Børnene kan næsten ikke vente. Deres øjne lyser, når de åbner en låge i julekalenderen eller en pakke på pakkekalenderen – det er forventningens glæde, der stråler ud af dem.

Advent er forberedelse til julen. 1. søndag i advent den 27. november 2016 begynder det nye kirkeår, og vi tænder det første lys i adventskransen. I gamle dage fastede man i adventstiden, som en åndelig forberedelse på fejringen af Jesu fødsel. Adventstidens lilla farve symboliserer da også bod, eftertænksomhed og faste.  Man mente, at det var godt at lide afsavn, så man bedre kunne opleve den store sande glæde, som julen bragte.

Hvem tænker mon på det i dag, her hos os? Hvor den ene julefrokost afløser den næste, så vi i vores overflodssamfund er mættede, inden vi når jul. Og nogle børn får så mange og så dyre pakker i julekalenderen, at de måske ikke rigtig værdsætter de gaver, de så endelig får til jul. Mindre kan også gøre det. Min erfaring er, at de fleste børn værdsætter tid sammen med de voksne mere end de dyre gaver. Tid, hvor man laver ting sammen, spiller spil eller hører en god historie.

I min barndom var vi så heldige at have vore bedsteforældre boende i et lille hus øverst i haven. Der kunne vi børn gå op, sidst på eftermiddagen, og så blev der holdt ”skumringstime” – en lille times tid med fred og ro, hvor vi blot sad i mørke med en enkelt kerte tændt. Måske fortalte bedstemor en historie, måske spillede vi et spil, måske sad vi bare og nød skumringen og roen, ovenpå dagens travlhed. Det kunne jeg godt unde andre at holde skumringstime; men det kræver naturligvis, at det er noget man sætter sig for, og dermed fravælger noget andet.

I adventstiden blev adventskransen tændt i skumringstimen. Et lys 1. søndag i advent. Og i den følgende uge kun det samme lys på kransen i hverdagene. Derpå fulgte 2. søndag i advent med de to lys tændt, – ligeså 2 lys i ugen der fulgte og så fremdeles. En lille ting, nærmest som et ritual; men det betød meget. For børn elsker ritualer. Glædelig advents- og forventnings tid, – og glædelig jul, når vi når dertil.

Kirsten Ditlevsen, konstitueret sognepræst

 

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Tanker ved advent

Efterårstanker

”Nu står der skum fra bølgetop,
og blæsten river ned og op,
hvad Gud en sommer skabte” (DDS 731,1)
Sådan står der i en af de nyere salmer.

Det er efterår, skyerne haster forbi. Der er næsten ingen blade tilbage på træerne. Det har regnet meget, men nu er frosten kommet. Efterår kan være en trist tid. Men så er det tid til inde sysler. I ovennævnte salme står der også: ”Gud lær os før din vinters gru…. at slippe alt vort eget”

Det forsøgte vi på, da jeg var barn: at slippe alt vort eget! For vi var nemlig så heldige at have vore bedsteforældre boende i et lille hus øverst i haven. Der kunne vi børn gå op, sidst på eftermiddagen, og så blev der holdt ”skumringstime” – en lille times tid med fred og ro, hvor vi blot sad i mørke med en enkelt kerte tændt. Måske fortalte bedstemor en historie, måske spillede vi et spil, måske sad vi bare og nød skumringen og roen, ovenpå dagens travlhed. Det kunne jeg godt unde andre at holde skumringstime; men det kræver naturligvis, at det er noget man sætter sig for, og dermed fravælger noget andet.

I adventstiden blev adventskransen tændt i skumringstimen. Et lys 1. søndag i advent. Og i den følgende uge kun det samme lys på kransen i hverdagene. Derpå fulgte 2. søndag i advent med de to lys tændt, – ligeså 2 lys i ugen der fulgte og så fremdeles. En lille ting, nærmest som et ritual; men det betød meget. For børn elsker ritualer.

Men inden vi når til advent, kunne man jo godt vælge at holde skumringstime med et levende lys og fortælle familiens historier for hinanden.

 

Kirsten Ditlevsen, konstitueret sognepræst

 

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Efterårstanker

Tanker ved Alle Helgen.

Landsbykirkerne har kirkegården liggende rundt om kirken – således også Tamdrup kirke. Jeg sætter stor pris på at gå over kirkegården på vej til Gudstjeneste. Man passerer gravene og mindes om, at vi skal dø en dag. Det sætter livet i perspektiv, og gør en taknemmelig for livet.

Mange af os har nogle liggende på kirkegården, som vi kan besøge dér og i erindringen. Minderne er en kilde for glæden, for vemodet og for taknemmeligheden. For samtidig med, at vi mindes de døde, bliver vi mindet om, at det stadig har betydning dét, de betød for os.

En forfatter har udtrykt det på den måde:

”Du taber ikke dine år i en bundløs brønd.

Du bærer dem i dig, og dér modnes de”.

Og det gælder også årene med de mennesker, vi ikke mere kan nå. Hvad de betød for os, kan aldrig nogensinde gøres betydningsløst! Og man opdager, at sorgen over at miste aldrig er så stor som glæden, der gik forud! Hvordan opdager man det? Ja, vi kan jo bare stille det enkle spørgsmål: ”Ville du have undværet at kende ham eller hende, og således været forskånet for sorgen?”

Nej, vel!

Alle Helgens dag er en dag med påskeforkyndelse her midt i efterårets mørke. Enhver kristen gudstjeneste er ret forstået: en lovprisning og tak for Guds sejr over døden ved Jesus Kristi opstandelse. Med Alle Helgens dag får det en særlig betoning, fordi opstandelsesbudskabet lyder, idet vi mindes vore døde. De er nu ikke længere en del af de levendes fællesskab, – af sognets fællesskab eller familiens fællesskab. I stedet for har sorgen og savnet fundet sin plads!

Søren Kierkegaard taler et sted om ”dén kærlighedens gerning at erindre en afdød”, i erindringen ligger de afdødes kærlige ord og tanker gemt. De ligger der ikke bare, disse ord og handlinger som en død besiddelse; men livet sammen med de døde kan genkaldes, så varme ord og taknemmelige tanker kan ledsage erindringen om en afdød, så den bliver en kærlighedens gerning også mod os selv.

I Tamdrup sogn fejrer vi Alle helgens gudstjeneste den 6. november kl. 10.30, hvor vi efter gammel skik, læser navnene på årets døde. Vel mødt til Alle Helgens gudstjeneste!

Kirsten Ditlevsen, konst. sognepræst

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Tanker ved Alle Helgen.

Velkommen til vores vikarpræst!

Da Dorte Isaksen er gået på studieorlov, får Kirsten Ditlevsen, som er vikar i Tamdrup i oktober, november og december, nu ordet:

kirsten-ditlevsen

Jeg har knap 30 års erfaring som præst i by og på land, hvoraf de 15 var i Sønderjylland ved Højst og Løgumkloster kirker. Jeg er opvokset på en gård i Fruering ved Skanderborg, hvor det var naturligt at deltage i alt forefaldende arbejde, som nu passede til ens alder.

Jeg fik min teologiske kandidateksamen fra Århus Universitet i 1986 og sideløbende med teologistudierne læste jeg kunsthistorie. Jeg sagde min faste sognepræstestilling op for 10 år siden for at flytte ”hjem til Østjylland” og har siden da været ”cykelvikar” i Århus Stift, fortrinsvis i Horsens provsti. Jeg bor i Saksild ved Odder. Nu glæder jeg mig til at lære Tamdrup sogn at kende og ser frem til et glædeligt gensyn med Nim, Underup og Føvling sogne.

Mit udgangspunkt er det grundtvigske, forstået på den måde, at det kristelige og det folkelige går hånd i hånd. For mig er søndagsgudstjenesten det centrale, hvorfra ugens øvrige aktiviteter udgår. Ud fra søndagens gudstjeneste, hvor dåb og nadver er centrum, lever og ånder vi. Så jeg er nok dét nogle ville kalde en ”gammeldags præst”, idet jeg lægger vægten på at bruge den fornødne tid til skrive en velgennemtænkt søndagsprædiken og vælge de rette salmer, så gudstjenesten fremstår som en helhed. I min forkyndelse bestræber jeg mig på at pege på forbindelsen mellem evangeliet og os i dag, ligesom det ligger mig meget på sinde at tale vedkommende til begravelser og bryllupper.

I mine ferier holder jeg af at rejse, dels på vandreture i Grækenland dels som rejseleder. De sidste 18 år har jeg arrangeret og været rejseleder på temarejser til Grækenland og Tyrkiet i Paulus’ fodspor, samt en tur til Tanzania og Israel. Jeg er lige kommet hjem fra en rejse til Armenien.
I støbeskeen er der en rejse til det sydlige England i foråret 2017 og en rejse til Armenien i efteråret 2017.

Jeg træffes på tlf.: 21 70 44 21 og e-mail: kidi@km.dk eller privat: kidi@outlook.dk

Med venlig hilsen
Kirsten Ditlevsen

Udgivet i Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Velkommen til vores vikarpræst!